Cleo Goossens – Route du Soleil

Ontwerp van het fotoboek "Route du Soleil"

Fotograaf Cleo Goossens heeft ons gevraagd voor het ontwerp van haar eerste fotoboek met de titel “Route du Soleil”. Route du Soleil bestaat uit een selectie foto’s die Cleo heeft vastgelegd in de afgelopen 10 jaar als fotograaf.

Route du Soleil heet het eerste boek met autonoom werk van de Eindhovense commercieel fotograaf Cleo Goossens. Een aanlokkelijke titel voor iedereen die zijn zinnen heeft gezet op een vakantie zuidwaarts, maar nog twijfelt of dat echt een goed idee is. Het boek ademt de sfeer van de zomerse reis richting Côte d’Azur, vermengd met nostalgie naar de jaren dat zoiets nog gold als een groot avontuur voor het gezin. Overigens staan er ook foto’s in van de Amerikaanse westkust, die in sfeer wonderwel aansluiten bij die uit Frankrijk.

De zindering van het zuiden is voelbaar in Goossens werk, waarbij ze bewijst over een scherp oog te beschikken voor de personages en objecten die een gevoel van loomheid oproepen. Een jongen met ontbloot bovenlijf, aangelicht door een lage zon. De zon die een prisma vormt in een plastic beker met een kleurig drankje. Surfers in de branding.

Het boek is de rijke oogst van tien jaar reizen, en een monument voor Goossens vader, die in 2010 plotseling jong is gestorven. Een foto van hem op de Mont Ventoux maakt het gemis tastbaar en plaatst die luiheid van een zomervakantie in een melancholiek licht.

Arno Haijtema, Volkskrant, 2020

Het boek Route du Soleil is te koop via Cleo’s webshop.

Fotografie: Cleo Goossens
Ontwerp: Detlet

Detlet boek ontwerp Cleo Goossens